Skip to main content

MAJIS/JUICE ter observatie van Jupiter en zijn ijsmanen

News flash intro
De Moons And Jupiter Imaging Spectrometer (MAJIS) is een Frans-Italiaans instrument aan boord van de ESA-missie JUICE (lancering in april 2023). Het is ontworpen voor een gedetailleerde studie van Jupiters atmosfeer en ijzige manen. MAJIS heeft twee kanalen die in het zichtbaar en nabij-infrarood (VIS-NIR) en infrarood (IR) licht meten. Het Belgian Radiometric Characterization Laboratory (B.RCLab), geïntegreerd in het BIRA, was in 2021 betrokken bij de succesvolle karakterisering van de detector van het reservemodel (Spare Model, SM) van MAJIS met behulp van een krachtige radiometrische en thermische vacuümfaciliteit.
Body text

Het MAJIS/JUICE-project

De JUICE-ruimtesonde is ontwikkeld door het Europees Ruimtevaartagentschap (ESA) en industriële partners voor interplanetaire verkenning (ESA's Cosmic Vision-programma). JUICE zal het Joviaanse systeem (Jupiter en manen) bestuderen om meer te weten te komen over het zonnestelsel en de voorwaarden voor planeetvorming en het ontstaan van leven.

De spectrale beeldvormer MAJIS aan boord van JUICE is een van de belangrijkste instrumenten om deze onderzoeksthema's aan te pakken. MAJIS is ontwikkeld onder de wetenschappelijke verantwoordelijkheid van het Institut d’Astrophysique Spatiale (IAS, Frankrijk). MAJIS heeft twee kanalen (VIS-NIR en IR) die het bereik van 0,5 µm tot 5,54 µm bestrijken en waarin zeer gevoelige apparatuur is geïntegreerd: de detectoren.

De karakterisering van een detector vóór de vlucht speelt een cruciale rol in het succes van een ruimtemissie. Het doel is om

  • dit apparaat te kwalificeren in gesimuleerde ruimteomstandigheden en
  • het radiometrisch te karakteriseren om te bepalen hoe het ruwe elektronische signaal kan worden omgezet in wetenschappelijke gegevens van hoge kwaliteit.

In 2020 kreeg het Belgian Radiometric Characterization Laboratory (B.RCLab), geïntegreerd in het BIRA, de verantwoordelijkheid om de vluchtmodeldetector van het VIS-NIR-kanaal radiometrisch te karakteriseren. In 2021 werd een campagne georganiseerd om dit werk op hoog niveau te herhalen voor de reservedetector. Het reservemodel moet het vluchtmodel vervangen in geval van problemen voor de lancering.

De VIS-NIR-faciliteit voor de detectorkarakterisering

De NIR-detectoren werken nominaal onder vacuüm, bij cryogene temperaturen. Voor een volledige karakterisering in een strikt gecontroleerde omgeving biedt onze faciliteit een vacuümkamer gekoppeld aan een cryostaat (temperaturen van 95 K tot 160 K).

De MAJIS-detector, geïntegreerd in een beschermende houder, werd blootgesteld aan een goed gekalibreerde lichtstroom met behulp van radiometrische apparatuur (lichtbron, dubbele monochromator, bol van Ulbricht, gekalibreerde fotodiodes, enz.) Betrouwbare software en beveiligingssystemen controleerden de automatisering van de testbank en de integriteit van de detector.

De SM-detectorcampagne

De volgende intrinsieke eigenschappen van de MAJIS VIS-NIR SM-detector (in het donker en onder belichting) werden gekarakteriseerd:

  • uniformiteit van de respons tussen pixels,
  • lineariteit,
  • kwantumefficiëntie,
  • verzadigingsniveau
  • verschillende eigenschappen van de elektronica.

De foto's illustreren de bediening van de detector tijdens de SM-campagne.

De volledige analyse van de prestaties van de SM-detector, inclusief gegevensverwerking en publicatie van de resultaten, was de verantwoordelijkheid van het B.RCLab.

Deze meetcampagne stelde het team in staat om gecertificeerde ervaring op te doen voor de karakterisering van matrixdetectoren. Dit is een toegevoegde waarde voor toekomstige bijdragen aan andere ruimteprojecten.

Referentie

Pereira, N.; Cisneros-Gonzaléz, M.; Bolsée, D.; Van Laeken, L.; Vandaele, A. C.; Gissot, S.; Langevin, Y.; Haffoud, P.; Poulet, F.; MAJIS VIS-NIR channel: performances of the spare model focal plane unit, Proceedings of SPIE Vol 12180, 121803l-1, 2022. https://doi.org/10.1117/12.2642675

Figure 2 body text
Figure 2 caption (legend)
De JUICE-ruimtesonde. Foto genomen tijdens de integratie van MAJIS bij ESTEC in januari 2022. Credit: ESA
Figure 3 body text
Figure 3 caption (legend)
De MAJIS VIS-NIR-detector tijdens zijn integratie in de vacuümkamer voor de karakteriseringcampagne van het MAJIS-reservemodel.
Figure 4 body text
Figure 4 caption (legend)
Voorbeeld van de lineariteitsmeting van de MAJIS VIS-NIR reservedetector bij 129 K.
Publication date