Skip to main content

Ruimtefysica | 2021-2022

Om de baan en snelheid van meteoroïden nauwkeurig te reconstrueren met behulp van BRAMS-gegevens, ontwikkelden we een methode die gebruik maakt van tijdvertragingen tussen meteoorecho's die zijn opgenomen op verschillende ontvangststations.
Polarisatie van poollicht met het PLIP-instrument, een beeldvormer die de polarisatie van de drie belangrijkste spectraallijnen van het poollicht meet over een groot gezichtsveld.
Het EPT-instrument, dat nog steeds actief is, levert uitzonderlijke waarnemingen gelijktijdig met de NASA Van Allen-sondes, waardoor we de dynamiek van de stralingsgordels konden bepalen.
Om na te gaan hoe ruimteweervoorspellingen kunnen profiteren van machinaal leren is een uitgebreide literatuurstudie verricht van bestaande methodes die geleid heeft tot de ontwikkeling van twee voorspellingsmodellen.
Met behulp van satellietwaarnemingen bestuderen we de dynamica van hoogenergetische deeltjes nabij de aarde. De stralingsdosis en de ionisatiesnelheid op verschillende locaties en verschillende hoogtes worden onderzocht.
Het SafeSpace-project bouwde een prototypedienst die bijdraagt tot de veiligheid van ruimteinfrastructuur tegen de natuurlijke gevaren van ruimteweer. Het BIRA was betrokken bij het plasmasfeergedeelte van deze modelleringsketen.
Op maat gemaakte ruimteweerbulletins op het gebied van energiesystemen, luchtvaart, ruimtevaart en GNSS-diensten, inclusief downstreamgebruikers voor vervoer over land en zee.
Het Belgische Space Weather Integrated Forecasting Framework (SWIFF) Plasmasfeermodel (BSPM) is ontwikkeld binnen het BIRA om de koude plasma-omgeving van de binnenste magnetosfeer van de aarde te simuleren.
Dankzij de missie Parker Solar Probe kon de aanwezigheid van suprathermale elektronen op zeer lage radiale afstanden worden bevestigd, zoals voorspeld, en konden voor het eerst breedbandige elektrostatische golven in de zonnewind nabij de zon worden gedetecteerd.