Skip to main content

Engineering voor ruimte-aeronomie

Instrumenten aan de grond, op ballons, raketten en satellieten worden gebruikt om de fysische en scheikundige samenstelling van de Aardse en andere planetaire atmosferen en van de interplanetaire ruimte te bestuderen. Het voornaamste onderzoeksgebied is het van op afstand meten van de chemische samenstelling van atmosferen door middel van spectrometrie in het UV tot infrarode spectrum en dit zowel vanaf de grond als vanuit de ruimte.

Het ingenieursteam van BIRA-IASB speelt een belangrijke rol in het bereiken van deze wetenschappelijke doelen. Ze zijn verantwoordelijk voor het ontwerp en de fabricatie van de noodzakelijke instrumenten in samenwerking met Belgische industriële partners en voor de technische ondersteuning van de wetenschappers. Hun kennis omvat alle stappen van een idee tot een volledig operationeel instrument.

ExoMars Nomad instrument design
We zijn blij u een nieuwe introductiefilm te kunnen presenteren, waarin het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie in al haar facetten wordt voorgesteld. Ontdek de vele onderzoeksdomeinen en maatschappelijke uitdagingen waarin het Instituut actief is.
De internationale meetcampagne CINDI-3 vond plaats in mei-juni 2024 op het observatorium van Cabauw, gelegen tussen Rotterdam en Utrecht en is de grootste in zijn soort ter wereld.
Dr. Ir. Ann Carine Vandaele is de nieuwe directeur-generaal van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie.
ESA, de Europese ruimtevaartorganisatie, heeft de shortlist voor haar volgende middelgrote wetenschappelijke missie teruggebracht tot drie finalisten: M-Matisse, Plasma Observatory en Theseus.
De ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) missie van ESA heeft voor het eerst een zichtbare nachtgloed waargenomen in de atmosfeer van Mars.
BIRA werkt aan een innovatief optisch systeem dat de concentraties van vervuilende stoffen in scheepspluimen zal meten van op een windmolen in de Noordzee.
Op 13 april 2023 zal ESA de ruimtesonde JUICE lanceren met een Ariane 5 raket vanaf de Europese lanceerbasis in Kourou, Frans-Guyana. Na een reis van 8 jaar zal JUICE, een acroniem voor JUpiter ICy moons Explorer, Jupiter en zijn ijsmanen onderzoeken, met speciale aandacht voor Ganymedes, de grootste maan in het zonnestelsel.
2 september was het twee jaar geleden dat PICASSO werd gelanceerd, de eerste CubeSat-missie van het BIRA.
Kometen bevatten organisch materiaal dat ouder is dan het zonnestelsel, zoals blijkt uit gegevens verzameld door het DFMS-instrument, dat meevloog aan boord van het Rosetta-ruimtetuig om komeet Chury te bestuderen. Een instrument en ontdekking waaraan wetenschappers en ingenieurs van het BIRA hebben bijgedragen.
De Pool Ruimte in Ukkel opent zijn deuren op 24 en 25 september 2022.
Op 22 juni 2022 organiseert ons instituut een netwerkevenement voor ruimtewetenschappers en industriële partners. Dit "Technology for Aeronomy"-evenement is bedoeld om alle deelnemers de mogelijkheid te bieden mogelijkheden te verkennen voor samenwerking bij toekomstige missies in de ruimte en op aarde.
Twee jaar na zijn lancering nestelt de ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) zich eindelijk in zijn definitieve baan rond Mars. De satelliet draagt het instrument NOMAD van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) met zich mee.
Het BIRA stuurt een instrument naar Venus. Het VenSpec-H instrument zal meevliegen met de EnVision-missie, die zopas geselecteerd werd door ESA en waarvan de lancering gepland is in 2031-2032.
Het BIRA werkt aan een nieuw ruimte-instrument, 3DEES, in consortium met de Université Catholique de Louvain en QinetiQ Space, om de ruimtestralingsomgeving van de aarde te bestuderen aan boord van de PROBA-3-satelliet van ESA.
Een team van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie werkt aan de karakterisering van een ruimte-instrument, MAJIS genaamd, voor de JUICE-missie van ESA naar de planeet Jupiter en zijn ijsmanen.
Twee Belgische CubeSats, PICASSO (van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie) en SIMBA (van het Koninklijk Meteorologisch Instituut) samen met een 50-tal kleine satellieten gelanceerd tijdens de allereerste Europese Vega SSMS-vlucht.
Picosatelliet PICASSO, de Belgische CubeSat, is met succes geïntegreerd in zijn lanceerdispenser. PICASSO is gericht op aardobservatie en ruimtewetenschap.
Megasteden in Centraal Afrika zijn van bijzonder belang voor luchtkwaliteitsmetingen, omdat deze regio een hotspot is van formaldehyde (H2CO).
Vandaag publiceert het prestigieuze wetenschappelijk tijdschrift Nature twee artikels met de eerste resultaten van het Belgisch instrument NOMAD aan boord van de ExoMars Trace Gas Orbiter, TGO.