Site en françaisView this website in English Zoeken
Nieuws - Pers Volg ons op Volge ons op Facebook en Twitter Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter

Posters opendeurdagen

Open days 2018

 

De Pool Ruimte opent zijn deuren op 29 en 30 september 2018

25 september 2018 - Op zaterdag 29 en zondag 30 september 2018 opent de Pool Ruimte in Ukkel (de Koninklijke Sterrenwacht van België, het Koninklijk Meteorologisch Instituut en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie) zijn deuren.

Open days 2018

Volledig artikel: De Pool Ruimte opent zijn deuren op 29 en 30 september 2018

 

Wetenschap en Cultuur op het Koninklijk Paleis - Tentoonstelling "Verwondering!"

20 juli 2018 - Van 22 juli tot 2 september gaat in het Koninklijk Paleis te Brussel de dertiende editie van Wetenschap en Cultuur op het Paleis door. In die context organiseren de FOD Kanselarij van de Eerste Minister, de POD Wetenschapsbeleid (BELSPO) en de federale wetenschappelijke instellingen (FWI's) de tentoonstelling 'Verwondering' die toegankelijk is voor het grote publiek en die het federale culturele en wetenschappelijke erfgoed in de kijker zet met een rijkelijke selectie van voorwerpen en kunstwerken, waarbij soms erg uiteenlopende disciplines samenvloeien.

Expo Verwondering

Volledig artikel: Wetenschap en Cultuur op het Koninklijk Paleis - Tentoonstelling "Verwondering!"

 

B.USOC verantwoordelijk voor experimenten voor de studie van zachte materie in micro-zwaartekracht

17 juli 2018 - Op donderdag 19 juli 2018 installeert astronaut Alexander Gerst in het kader van de Horizons missie de experiment-container Soft Matter Dynamics (SMD) in het Fluid Science Laboratory (FSL). Het FSL laboratorium bevindt zich in de Columbus-module van het internationaal ruimtestation (ISS). Deze installatie werd voorafgegaan door de vervanging van de videoverwerkingsunit op donderdag 12 juli, eveneens door Alexander Gerst.

De SMD container zal twee opeenvolgende experimenten voor de studie van zachte materie  in micro-zwaartekracht bevatten: het "Compacted Granulars" experiment van DLR dat loopt tot begin november, gevolgd door het experiment "Foam Coarsening" (FOAM-C). 

Als verantwoordelijke voor de infrastructuur van het FSL Laboratorium en de SMD payload verzekert het B.USOC ( Belgian User Support and Operations Centre) de voorbereiding en uitvoering van de twee experimenten in samenwerking met de wetenschappelijke teams.

SMD installatie

Persbericht: Het B.USOC verantwoordelijk voor experimenten voor de studie van zachte materie in micro-zwaartekracht

 

Eerste resultaten van TROPOMI overtreffen alle verwachtingen

19 juni 2018 - Sinds zijn lancering in oktober vorig jaar neemt het satellietinstrument TROPOMI dagelijks de gehele aardatmosfeer waar. Belgische wetenschappers zijn sterk betrokken bij de analyse van de metingen en melden dat de tot dusver verkregen resultaten alle verwachtingen overtreffen.

TROPOMI results

De eerste resultaten van het satelliet-instrument TROPOMI laten zien dat de samenstelling van de atmosfeer veel fijnmaziger kan worden waargenomen dan voorheen. De kleinste details meten nu 3,5x7 km2, waardoor bronnen van vervuilende gassen veel gemakkelijker kunnen worden geïdentificeerd, tot op stedelijke schaal. Hetzelfde geldt voor natuurlijke bronnen, zoals formaldehyde en vulkanisch zwaveldioxide.

De kwaliteit van de metingen is zo goed, dat bepaalde details nu vaak al na een dag zichtbaar zijn, terwijl voorheen weken of zelfs maanden aan gegevens nodig waren om een dergelijk resultaat te bereiken. De resultaten zijn zeer belangrijk voor het opvolgen van de luchtkwaliteit wereldwijd en zeker ook voor onze omgeving. België is een dichtbevolkt land en kent zelf een duidelijke problematiek op het gebied van luchtkwaliteit ten gevolge van verkeer en industriële processen. Daarbij wordt de luchtkwaliteit ook sterk beïnvloed door de omliggende landen. TROPOMI stelt ons in staat de vervuilende bronnen beter te onderscheiden en de ontwikkeling van de luchtkwaliteit op lange termijn op te volgen.


Persbericht: Eerste resultaten van TROPOMI overtreffen alle verwachtingen

 

Nieuwe campagne gaat op zoek naar vragen van Vlaming voor de wetenschap

17 april 2018 - Op welke vragen wil de Vlaming dat de wetenschap een antwoord biedt? Dat is het uitgangspunt van de campagne ‘Vraag voor de wetenschap’ die vandaag in Brussel werd gelanceerd, door Vlaams minister voor Innovatie Philippe Muyters. Tot en met 27 mei kan elke Vlaming zijn prangende vraag indienen. Uit alle vragen wordt later dit jaar een heuse Vlaamse Wetenschapsagenda gedistilleerd.

Vraag voor de wetenschap

Wetenschap zit overal. Van de virussen in ons bloed over het eten op ons bord tot de files op de weg: wetenschap doet er onderzoek naar. Maar van welke vragen ligt de Vlaming écht wakker? En kunnen onze wetenschappers er (in de toekomst) een antwoord op bieden? Dat wil de campagne ‘Vraag voor de wetenschap’ uitzoeken.

Vraag voor de wetenschap: campagne gestart

 

Nieuw atmosfeerinstrument op Internationaal Ruimtestation op zoek naar onweersstormen

6 april 2018 - Op vrijdag 13 april 2018 wordt het Deense ASIM-experiment aan de buitenkant van de Europese Columbus-module van het Internationaal Ruimtestation ISS geïnstalleerd.

TLE

Het instrument moet ons inzicht geven in de lichtgevende fenomenen die boven hevige onweersstormen plaatsgrijpen. Het Belgische B.USOC staat in voor de infrastructuur en operaties van ASIM.

Persbericht: Nieuw atmosfeerinstrument op Internationaal Ruimtestation op zoek naar onweersstormen

 

Belgisch atmosfeerinstrument in uitstekende gezondheid na baancorrecties rond Mars

21 maart 2018 - Twee jaar na zijn lancering nestelt de ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) zich eindelijk in zijn definitieve baan rond Mars. De satelliet, die het instrument NOMAD van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) met zich meedraagt, heeft net een jaar van atmosferische afremming achter de rug en draait nu elke 2 uur een rondje rond Mars, zo’n 400 km boven het Marsoppervlak.

ExoMars erobraking

Het Belgische instrument NOMAD, dat op zoek zal gaan naar methaan en andere belangrijke gassen in de Marsatmosfeer, blijkt deze periode uitstekend te hebben doorstaan en is klaar om binnen enkele weken de wetenschappelijke fase te starten.

Persbericht: Belgisch atmosfeerinstrument in uitstekende gezondheid na baancorrecties rond Mars

 

 

10 Jaar succes voor het Europees Columbus laboratorium

7 februari 2018 viert het Europees Columbus laboratorium zijn 10 jaar ervaring in de ruimte. Door het rond de aarde te draaien met een snelheid van 28800 km/u, is dit onderdeel van het Ruimtestation de eerste Europese module die op lange termijn aan onderzoek in gewichtloosheid doet.

Columbus

Het Europees Columbus laboratorium is een ruimtedruk laboratorium. Zijn lancering vond plaats op 7 februari 2008 door het Amerikaans Atlantis ruimteveer. Het heeft meerdere wetenschappelijke toepassingen zoals:

  • materiaal experimenten
  • vloeistoffen fysica
  • levenswetenschappen
  • fundamentele fysica
  • talrijke andere technologieën

Oorspronkelijk bestond het laboratorium uit vijf interne uitrustingen en twee externe nuttige ladingen waaronder SOLAR die de zonneactiviteit gedurende negen jaar heeft gevolgd van 2008 tot 2017. Honderden wetenschappelijke en technische experimenten werden door Europese en Belgische onderzoekers in het Columbus module uitgevoerd.

Volledig artikel 10 Jaar succes voor het Europees Columbus laboratorium

 

 

Nieuwsarchief

 

Link naar de website van het Federaal Wetenschapsbeleid
Link naar de Federale Portaalsite